Norrsken i Abisko

I det här blogginlägget visar jag bilder på norrsken tagna under en resa till Abisko i norra Sverige i mars 2024.

Första gången jag såg norrsken var nyårsafton 1976-77 när jag klättrade upp på Sveriges högsta berg Kebnekaise. Luften var extremt klar och helt fri från dis. Höga draperier av norrsken svepte och slingrade sig över den svarta stjärnspäckade skyn. Det kändes som om jag kunde ta på norrskenet bara jag hoppade lite högre från den bergskam jag stod på mellan Kebnekaises norra och sydliga toppar. Då hade jag ingen kamera med mig, men i år var det dags att på nytt se norrskenet, den här gången på en mindre äventyrligt resa.

“There’s a lady who’s sure all that glitters is gold
And she’s buying a stairway to Heaven”
Led Zeppelin

Störst chans att se norrsken

Jag tog reda på var man har störst chans att se norrsken. Valet föll på Aurora Sky Station i Abisko som drivs av Svenska Turistföreningen. I Abisko finns både hotell, vandrarhem, camping och restaurang. Jag och min flickvän valde ett tredagarspaket som inkluderade helpension och en tur med linbana till Aurora Sky Station på berget Nuolja. https://www.svenskaturistforeningen.se/boende/stf-abisko-turiststation/

Tågresan

Från vårt hus i södra Skåne är det lika långt att resa till Abisko i norra Sverige som att resa till Rom i Italien, nästan 2000 kilometer. Tågresan till Abisko tog 26 timmar inklusive två tågbyten, men vi hade bara två hundra meter att gå till tågstationen hemma. Från tågstationen i Abisko till turiststationen var det också bara några hundra meter.

Vy från vårt sovrum på turiststationens vandrarhem.

Jakten på norrsken börjar

När det är mörkt måste man ha guide med sig när man åker linbana upp till Aurora Sky Station. Man samlas vid turiststationen och promenerar i grupp en kilometer till linbanestationen. Där kan man låna varma kängor och en tjock overall som täcker och värmer hela kroppen. Allt är väl organiserat och guiderna är mycket duktiga och entusiastiska. Eftersom chansen att se norrsken inte är jättestor, köpte vi en extra guidad tur första kvällen.

Fjället Nuolja med lift till Aurora Sky Station och skidbacke.

Första natten på Aurora Sky Station

Uppe vid den övre liftstationen är all utomhusbelysning röd. Detta för att vi ska ha bästa möjliga nattseende. Norrskenet visar sig inte varje natt och den här natten var det bara vissa ljuskänsliga kameror som lyckades fånga några glimtar av norrskenet. Det mänskliga ögat tar inte in samma ljusmängd som en kamera inställd för långt ljusinsläpp, alltså lång exponeringstid där kameran ackumulerar ljusinsläppet.

Aurora Sky Station den disiga första kvällen. Till vänster syns Abisko turiststation och samhälle. I centrum av bilden syns siluetten av bergsformationen Lapporten och i dess bakgrund ljusreflexer från Kiruna.
I mitten av bilden kan man urskilja en grön nyans. Det är norrsken som inte syns med blotta ögat. Det gula ljuset till vänster är reflexer från bebyggelse.

Andra natten på Aurora Sky Station

I paketet vi köpt ingick ett besök på Aurora Sky Station med en femrätters middag. Detta var vår andra kväll i Abisko. Vi var en liten grupp turister som fick åka linbana några timmar innan de stora turistgrupperna anlände. Till vårt förfogande hade vi en guide, två liftskötare, två kockar och en källarmästare. Maten var utsökt och det fanns goda drycker att välja mellan. Medan vi åt stod guiden utomhus ordentligt påbyltad och höll utkik efter norrsken. Han skulle slå på en gong-gong om han såg himlen förvandlas. Det dröjde inte länge, redan efter förrätten kom första larmet. Alla slängde vi på oss minimalt med ytterkläder och sprang ut. Himlen lystes upp av ett fantastiskt norrsken som fick oss att tjuta av glädje för att sedan stå tysta och bara gapa av förundran.

Efter en stund minskade norrskenet och vi återvände till middagen. Just när hälften av oss fått soppan serverad kallade guiden ut oss igen. Samma rusning ut och ingen brydde sig om att soppan kallnade.

När norrskenet åter avtagit återvände vi till matbordet. Min förvåning blev stor när jag upptäckte att personalen bytt ut den kalla soppan mot varma nypåfyllda tallrikar. Fantastiskt!

Middagen fortsatte med ständiga avbrott. När vi ätit klart klädde jag och min flickvän på oss ordentligt för att ta oss längre upp på berget. Där kunde jag fortsätta fotografera utan att ha rödbelyst snö framför kameran.

Så här kan du fotografera norrsken

Det viktigaste är att du har ett stabilt stativ. Tänk på att det kan blåsa och då duger inte ett klent och lätt stativ. Du behöver en svag ficklampa för att se kamerainställningar. Tänk på att vitt sken kan störa personer bredvid dig, använd därför rött ljus. Använd ditt största vidvinkelobjektiv.

Det finns olika sätt att ställa in kameran på. Jag beskriver här bara ett sätt som jag tycker är enkelt för er som inte är insatta i kamerans funktioner och för er som inte vet hur man ställer in en kamera för manuell fotografering.

– Använd manuell fokus och ställ in skärpan på nästan oändligt.
– Välj automatik där du ställer in bländaren manuellt och där kameran väljer tiden. Välj den största eller näst största bländaren om objektivet är av sämre kvalitet.
– Ställ in ISO manuellt och pröva dig fram. Börja med ISO 1600. Tycker du att kameran väljer en för lång exponeringstid där norrskenet blir för oskarpt, öka då ISO varpå tiden bländaren är öppen minskar automatiskt. Då blir norrskenet skarpare på bilderna.
– Tycker du att din kamera ger för mörka bilder kan du använda exponeringskompensationen.

Tänk på att inte ta in en kall kamera till ett varmt och fuktigt rum utan att först lägga den i en plastpåse eller vattentätt fodral. Detta för att förhindra att kondens tränger in i linserna. När kameran har samma temperatur som i rummet, då som först kan du ta ut den ur plastpåsen.

8 reaktioner till “Norrsken i Abisko”

  1. Stiligt Alve!
    Jag tycker att du har lyckats väldigt bra med flera spännande förgrunder. Det skapar djup och en förståelse för platsen.

    1. Tack Mic!
      Det var första gången jag fotar norrsken och begränsat med tid, därför kändes det lite stressigt att hinna få bra resultat. Nästa gång (om det blir en sådant) kommer jag att ta med mitt fisheye och testa kortare exponeringstider.

Kommentarer är stängda.