Insamling till tubkikare för skolbarn

Hjälp bevarandet av kungspingviner på Eldslandet

För att öka naturintresset och miljömedvetandet hos skolbarn startar jag här en insamling för att skänka en tubkikare till organisationen Parque Pingüino Rey på Eldslandets kust vid Bahía Inútil i södra Chile.

Uppdatering 29/12 2014:
Vi har lyckats skaffa två tubkikare vilket redovisas längst ner i inlägget. Jag vidarebefordrar ett stort tack från pingvinparkens ledning till alla som gjort detta möjligt.

Kungspingvinen är den näst största pingvinen på jorden. Vid Bahía Inútil häckade tusentals kungspingviner innan den moderna människan kom till området. Pingvinerna försvann därifrån när många av dem såldes till zoologiska trädgårdar runt hela jorden. För några år sedan kom ett fåtal pingviner tillbaka till kusten i Bahía Inútil och det nuvarande hotet utgörs av människan som stör häckningsplatsen och av djur som introducerats till Eldslandet.

Tack vare ett privat initiativ har en kuststräcka inhägnats mot land för att skydda pingvinerna från yttre hot. Personal har anställts för att hålla koll på området både dag och natt. När jag för fyra år sedan besökte parken fanns där bara ett fåtal pingviner. Sedan dess har antalet pingviner ökat markant. Sist jag besökte parken fanns där nästan hundra pingviner och ett tjugotal av dem ruvade på ägg.

Parque Pingüino Rey besöks ibland av skolbarn. För att inte störa pingvinerna får man inte komma dem närmare än tjugo meter och önskvärt är att hålla besökare och högljudda barn på ännu längre avstånd. Naturparkens ledning har frågat mig om jag skulle kunna organisera en insamling för att erbjuda skolbarn möjligheten att se pingvinerna med tubkikare. Det vore ett utmärkt redskap för att hålla besökare på avstånd från de häckande fåglarna.

Tubkikaren ska vara av hög kvalité. Den ska tåla mycket dåligt väder och kunna monteras på ett mycket stadigt stativ. Helst bör det vara en typ av tubkikare som kan monteras på ett fastgjutet stativ. I och med att jag inte är expert på tubkikare är ni välkomna att komma med tips och förslag.

Praktiskt förfarande

Inbetalning görs till Bankgiro nummer 5809-6884. Skriv ”Kungspingviner” i meddelandefältet vid betalning.

När inbetalningar bokförs publicerar jag bidragen här nedanför. Om du vill vara anonym lämnar du ett alias via e-post alve@henricson.eu.

När tubkikare inskaffats publicerar jag också kvittot på den här sidan.

Sponsorer är välkomna att bidra med rabatter. Kanske finns det några perfekta tubkikare som ligger och dammar till ingen nytta på någon hylla …

Jag kommer att besöka Parque Pingüino Rey i januari. Förhoppningen är att då kunna installera minst en tubkikare i pingvinparken.

Tack för ditt bidrag!

Här publiceras namn på bidragsgivare och det insamlade beloppet.

Datum för senast bokförda gåva: 29 december 2014

Namn Belopp i kronor
 AHAB  500.-
 Fotograf Erik Malm, Stenungsund  200.-
 Fotograf Reinhold Skoglund, Brunflo  100.-
 Fotograf Arne Bivrin, Stockholm  500.-
 Per Ove Englund, Sollentuna  200.-
 Petter Berntsson, Sollentuna  100.-
 Philippa Ledin, Nora  200.-
 Anonym 1  100.-
 Cristina Paulin Casplin, Luleo  1000.-
 Per Snellman  300.-
 Stig Blomberg  500.-
 Björn Folke Hellberg  200.-
 Ola Sjöstedt  200.-
 Bengt Grandin  500.-
 Bengt Cederfelt  200.-
 Birgitta Lindblad  300.-
 Summa 28/12-2014  5 100.-
 Carin Hansson  500.-
Summa 03/01-2015  5 600.-

Läs mer om Parque Pingüino Rey här: http://www.pinguinorey.com/nuestro-parque.php
https://www.facebook.com/pinguinorey?fref=ts

GLÄDJANDE NYHET! (Uppdateing 28/12-2014)

Nu har vi samlat in 5 100 kronor till tubkikare för att skolbarn i södra Chile ska kunna se kungspingviner som häckar en halv dags resa från deras hem utan att störa fåglarna. En vattentät kikare kostar cirka 10 000 kronor. Företaget KITE-Optics har sponsrat det belopp som saknas. Detta innebär att vi kommer att kunna lämna över en tubkikare till Parque Pingüino Rey på Eldslandet någon gång i slutet av januari.

Dessutom har en person skänkt en begagnad tubkikare som kan användas när väderförhållandena är gynnsamma, alltså inte en vädertätad kikare men ändå användbar.

Jag publicerar bilder av överlämnandet och dokumentation här på bloggen allt efter som.

Vidareförmedlar härmed ett STORT TACK från pingvinparkens ledning till er som bidragit för att göra detta möjligt.

Den 21 november träffade jag en representant för Kiteoptics på Stockholms fotomässa. De har nu sponsrat det belopp som saknades för att kunna fullfölja överlämnandet av tubkikaren. Mer om deras optik finns att se här: http://www.kikab.se/

 

Lägg märke till att den vänstra pingvinen ruvar på ett ägg.

Redovisning 29/12-2014

Vi har fått ett litet överskott. Del av detta belopp kommer att användas för att betala övervikt på flyg. De pengar som där efter blir över kommer att skänkas till pingvinparken för bevarandet av kungspingviner. Jag fortsätter att informera om tubkikarna här på bloggen. Än en gång: STORT TACK!