Stöd för bevarande av den andinska katten

Slutrapport om insamlade medel

2018 samlade jag in pengar för att rädda en unik koloni av albatrosser på en liten ö i Eldslandet, södra Chile. På ön finns minkar introducerade av människor och de dödar albatrossungarna. Pengarna användes för att köpa fällor som skulle utrota minkarna. Du kan läsa om insamlingen här:
Insamling för albatrosser
Första minkfällorna framme i Chile

I augusti 2020 rapporterade jag att fällorna vi köpt inte fungerade som det var tänkt. Dels var det svårt att få tag på rätt bete för minkfällorna. Dels visade det sig att även kondorer tar albatrossungar och då hjälper det inte att bekämpa minkar. Resten av de insamlade pengarna har därför istället använts för forskning om den andinska katten. Du kan läsa det inlägget här:
Albatrosspengar går till katt

Detta är en slutredovisning om vad pengarna använts till och hur naturvårdsarbetet går vidare.

Brev från Chile om minkfällorna

Wildlife Conservation Society heter organisationen vi har stöttat med minkfällor. De arbetar med ingående forskningsstudier av djur och natur. Här en presentation på spanska: https://programs.wcs.org/chile/Especies/Albatros-de-ceja-negra.aspx

Cristóbal Arredondo som arbetar för Wildlife Conservation Society skriver följande i ett mejl (fritt översatt från spanska och förkortat av mig):

”När det gäller resultaten från den senaste säsongen på Albatross-ön och arbetet med A-18-fällorna, kunde vi i början hitta det maximala antalet aktiva bon, dock såg vi en konstant minskning av antalet ungar och slutligen kunde vi tyvärr konstatera att ingen reproduktiv framgång erhölls för kolonin.
En ”positiv” punkt (så att säga) är att genom att öka antalet åtelkameror (kameror med rörelsesensorer som automatiskt tar bilder av vilda djur) i och runt kolonin, kunde vi studera rovdjurens dynamik lite djupare. Även om vi kunde observera en hög närvaro av minkar på ön, upptäckte vi inte deras närvaro i själva kolonin. Å andra sidan upptäckte vi att det främsta rovdjuret för albatrosskolonin var kondoren. Vi fick flera mycket intressanta bevis på att kondorer äter ägg och ungar. Med dessa resultat blir panoramat väldigt intressant, eftersom vi står inför en interaktion som sällan registreras.
När det gäller A-18-fällorna kunde vi installera dem på olika platser (Pingüino Rey Nature Reserve, Karukinka Park, Albatros Islet och Jackson Bay), och även om vi kunde upptäcka minkar i närheten av fällorna, fick vi inga bevis på att de fångats. Vi pratade med tillverkaren av fällorna som gav oss en serie rekommendationer för att försöka förbättra övervakningen av fällor, och dessutom donerade de digitala utlösningsräknare för fällor, vilket gör det möjligt för oss att registrera om fällorna aktiveras utan att detta syns på åtelkameror.
Återigen tackar vi dig och donatorerna för allt stöd för att förvärva fällorna. Även om vi fortfarande inte har många resultat, är det fortfarande mycket lovande att kunna utforska olika överväganden för att få dem att fungera för kontrollen av denna art i detta eller andra områden i Eldslandet.”

Cristóbal Arredondo E. de Q.
Investigador en Conservación Terrestre
Wildlife Conservation Society – Chile
+56 612 613334
https://programs.wcs.org/chile

Bilden som tagits med åtelkamera visar en mink som närmar sig en av de fällor vi bidragit med.
Copyright Wildlife Conservation Society
Bilden som tagits med åtelkamera visar en grupp med kondorer som rensat kolonin på albatrossungar.
Copyright Wildlife Conservation Society.

Brev från Argentina om arbetet med den andinska katten

Alianza Gato Andino (Förbundet för den andinska katten) heter organisationen som vi stöttar med åtelkameror för att dokumentera den andinska katten. Organisationen arbetar i flera länder längs med Anderna för att bevara arten. https://gatoandino.org/en/home/

Man vet väldigt lite om den andinska katten, eftersom den är oerhört skygg. Än så länge vet man inte vilka områden av Anderna arten lever i. De åtelkameror vi skänkt kommer till att börja med att användas för att undersöka om den andinska katten finns i ett område som heter Parque Andino Juncal. Kamerorna har just i dagarna blivit uppsatta här. Anledningen till att allt har tagit så lång tid är restriktioner som införts i samband med covidpandemin. Forskare har inte tidigare haft möjlighet att ta sig ut till områden där de utför sina studier.

Forskaren Rocío Palacios som bor i Argentina arbetar som koordinator åt Alianza Gato Andino och skriver följande (något förkortad text):

“This short email is for letting you know that we received the cameras.
Because Wildlife Conservation Network (WCN) is our fiscal sponsor, our best option for you to send the money is through their platform. They ensure that 100% of your donation will be delivered to the Andean Cat Alliance, and also provide your receipt and any other information you need.
Thanks again very much for selecting this species to support, and please thank all of your supporters! We will keep you updated with images from the field as soon as the cameras are installed.”

Dra. Rocío Palacios
Coordinadora General Alianza Gato Andino
Tel +549 3541 554535
www.gatoandino.org

Följande två bilder visar två av de kameror som vi skänkt.

Följande två bilder på den andinska katten är fotograferade med åtelkameror vid tidigare tillfällen och på ställen långt från de område där de nya kamerorna satts upp.

Copyright Alianza Gato Andino.
Copyright Alianza Gato Andino.

Det ska bli spännande att se om den andinska katten finns i Parque Andino Juncal där de nya kamerorna har satts upp. Detta är platsen i Anderna där de kameror vi skänkt nu är uppsatta:

Redovisning av pengar

Skärmdump av banköverföring.
Skärmdump av bekräftelsemejl.

Nu är utbetalning av samtliga insamlade medel genomförda.

Ett STORT TACK till alla som bidragit!

Bästa hälsningar!
Alve