På isflak i Eldslandet

Jungfrutur i avslöjad fjord

Det låter som en påhittad historia, men jag tror den är sann. Enligt en av båtförarna i vår senaste resa till Eldslandet för en vecka sedan, var vi de första att besöka en nyligen blottad fjord. Båtföraren hade besökt platsen för några år sedan och då var allt täckt med is. Glaciären har nu smält och vi kunde nätt och jämt ta oss fram med gummibåtarna mellan isflaken från de kalvande ismassorna. Längst in i fjorden upptäckte vi ett parti där fjorden vidgade sig. Därifrån kunde vi njuta av utsikten över ett flertal stora kalvande glaciärer. Utsikten lämnade oss mållösa och jag hade svårt att fatta att vår upptäckt var verklig. I centrum av fjorden fanns ett stort isflak som vi klättrade upp på för att bland annat ta ett gruppfoto.


Resesällskapet som var med på kryssning till Eldslandet andra veckan i januari 2013. 
 

Jag har nu rest flera gånger till Eldslandet men varje gång upptäcker jag nya och spännande platser. Antar att även det här området kommer att genomgå förändringar och översvämmas av turister inom en inte allt för lång framtid. Vill därför rekommendera alla: besök Cordillera Darwin i Eldslandet medan det fortfarande är unikt! Läs mer på http://www.searcher.se/

Här följer några foton från den senaste resan:


En liten elefantsäl hasar sig ner till vattnet bara några meter från förvånade deltagare.
 

Jakten på den bästa fotovinkeln. Här fotograferas magellanpingviner. 
 

Fjorden Parry.
 
 
En av många glaciärer i fjorden Parry.
 

På spanska heter fågelarten Ostrero negro.
 

Kormoran.
 

Ännu en kormoranvariant. 
 

Den här ankan kan inte flyga men paddlar i en fantastiskt hög fart när den vevar med fötterna som en crawlsimmare vevar med armarna.
 

Sjölejonhona.
 

Hälsningar från Buenos Aires där jag snart möter en grupp SGS-are (medlemmar från Scandinavian Geographic Society).