Trollsländor Nr 2

Kvällssol i tjärn

Det här är andra gången jag testar makrofotografering i naturen. Nu med ett annat objektiv än det jag använde tidigare men i samma sumpiga göl. Metangasen bubblar runt mig när jag vadar i en blandning av vatten och lera. Inte luktar det gott precis, men vad gör väl det när jag nu börjar se detaljer i trollsländornas beteenden. Ibland ser det ut som om de nosar på sina egna larver eller ägg och vid andra tillfällen tycks de spana in insekter med sina stora ögon.

Det här är en delförstoring av föregående bild. Lägg märke till insekten mellan mitten- och bakben.


Här ser det ut som om trollsländan spanar in en bladlus. Nästa bild är en delförstoring av den här bilden.

Jag kan ju ha fel. Det kanske inte är en bladlus trollsländan spanar in. Någon som vet vilken insekt det är?

Man skulle kunna tro att vattnet är rent, men det man ser är himlen som reflekteras i en blandning av vatten och lera. Bilden är tagen av Charlotta Sjöstedt som tyckte det hela såg mycket lustigt ut. Utrustningen jag använder utöver mina normala objektiv är billiga mellanringar och en billig rund ficklampa som man fäster på objektivet.

2 reaktioner till “Trollsländor Nr 2”

 1. Häftiga foton och modigt att gå ut där, vill ju till att botten inte är allt för stabil med lite dyrbar utrustning i händerna! 🙂

  Men bilderna visar ju helt säkert att det är väl värt att ibland skita ner sig lite för de där riktigt fina bilderna!

  Har själv funderat på mellanringar och nu blir man ju riktigt sugen. Vad för objektiv är det du använt dem till?

  1. Hej Martin, kul du gillar bilderna.

   Hoppas det framgår i första inlägget om trollsländor att jag inte är någon expert på makrofotografering. Testar mest på skoj.
   Bilderna i första inlägget är tagna med EF 70-200 1:4 L IS men där hade jag ibland problem med ljusa fläckar i bilderna. Ställde därför lite frågor om det på Fotosidan: http://www.fotosidan.se/forum/showthread.php?t=159482
   Bilderna i detta inlägg (Nr2) är tagna med normalzoom EF 24-105 1:4 och med detta objektiv gick det ganska ok.
   Frågan är hur mycket man vill satsa på utrustning. Man ska ju hinna använda prylarna och så ska de få plats i reseutrustningen också (jag arrangerar ju resor som kanske framgår). Men jag har god lust att skaffa ett EF 100mm f/2.8 L Macro IS USM. Om jag gör det får jag lämna mitt 70-200 hemma när jag reser. Valet är en svår knäck att lösa, eller heter det en svår nöt att knäcka kanske? 😉

   Lycka till!

Kommentarer är stängda.