Första minkfällorna framme i Chile

Ett överlyckligt räddningsteam


Catherine Dougnac Opitz, Subdirectora Científica, Wildlife Conservation Society – Chile.
Foto teamet i Chile.

Efter en lång väntan har de första fällorna äntligen anlänt till Punta Arenas, Chiles sydligaste stad på fastlandet där en grupp forskare arbetar för att rädda en utdöende koloni av albatrosser.

I november 2018 startade jag en insamling för att köpa specialbyggda fällor som automatiskt, snabbt och smärtfritt dödar invasiva minkar som introducerats av människor till den sydligaste delen av Sydamerika. Målsättningen är att rädda en utdöende koloni av svartbrynade albatrosser. Ni kan läsa detaljerad information om insamlingen här: http://alve.henricson.eu/2018/11/19/insamling-for-albatrosser/

Dessa albatrossungar dödas av minkar som introducerats av människan till södra Sydamerika.

Feltillverkade fällor

Det gick relativt snabbt att samla in pengar för att köpa fällor. Men det visade sig att fällorna inte tålde kyla när de testades av Jägarförbundet i Sverige, plasten sprack. Därför skulle bolaget som tillverkar fällorna göra en ny omgång fällor med ett förbättrat material. Detta har dock dragit ut på tiden och de nya fällorna är ännu inte klara och testade för leverans. Men kolonin med albatrosser minskar i rask takt och det är viktigt att få ut fällorna så snart som möjligt innan nästa häckningstid. Därför har teamet som arbetar med att rädda albatrosserna bestämt sig för att ta emot ett mindre antal fällor till att börja med och spara resten av de insamlade pengarna till längre fram när de nya fällorna är klara för försäljning.

Ett tacksamt team

Teamet är enormt tacksamt för vår insats och hälsar till er som varit med och bidragit. Här ett brev som anlände idag från Alejandro.

Översättning:

Hej Alve!

Som du såg i Catherines e-post har fällorna äntligen kommit till Punta Arenas.
Jag skriver för att tacka för din insats i detta projekt. Detta skulle inte ha varit möjligt utan de pengar du kunde få genom din blogg.
Den här månaden börjar vi testinstallationen [på fastlandet] innan vi börjar med albatross-öarna de första dagarna i oktober. Vi skickar bilder och rapporter om vår erfarenhet i fältet med dessa fällor.

En stor kram!
Tack!
Alejandro

Redovisning av insamlade medel

Det totala beloppet vi samlade in blev 31 400 kronor.

Den första fakturan som betalats för fällor gick på 10 253 kronor.

Vi har alltså 21 147 kronor kvar att handla för när de förbättrade fällorna är klara för leverans. Jag kommer att hålla er informerade så snart dessa nya fällor levereras.

Faktura från tillverkaren:

Betalning av fakturan:


(Kontonumret är delvis raderat.)

Ett jättestort tack för era donationer!

Nu får vi hålla tummarna för att det blir resultat och se om några albatross-kycklingar överlever nästa säsong.

Mina bästa till er alla!