Velomobil

Liggcykel med aerodynamisk kaross


Min Quattovelo framför Kalmar slott.

2013 fick jag beskedet att jag hade artros i båda mina knän. Jag som var van vid att vandra både i berg och dalar tyckte plötsligt att livet tagit slut. Jag höll tyst om det och bet ihop när knäna värkte. Hörde att cykling var bra för de som har problem med artros, men nej, det var inget för mig. Ont i baken, nacke och handleder ville jag slippa. Men hösten 2017 fick jag upp ögonen för liggcyklar. Två generösa velonauter i Kungälv lät mig testa deras velomobiler. Jag var fast. Livet hade fått en ny vändning. Plötsligt skulle jag kunna använda kroppen som förr samtidigt som jag blev mer miljövänlig i mitt sätt att köra. I april fick jag min velomobil, en Quattrovelo, den femte som någonsin tillverkats. Sedan dess har jag cyklat 15370 km  och bara tankat min privata bil fem gånger under hela 2018.


Min Quattrovelo #5 och en Saab 35 Draken.

Vart jag än kommer får jag frågor om velomobilen

Här är några av de vanligaste frågorna.

Går den på el?

En velomobil drivs precis som andra cyklar med trampor. Velomobiler liksom andra cyklar får ha el-assist upp till 25 km/h, men velomobiler kör ofta fortare än 25 km/h och då används bara muskelkraft.

Hur fort går den?

Det beror på hur vältränad man är. En vanlig medelhastighet är 30-40 km/h. Maxfart i nedförsbackar kan vara dryga 100 km/h. En viktig anledning till att man kommer upp i höga farter är den aerodynamiska karossen.

Har du byggt den själv?

Nej. Velomobiler köper man oftast. De är komplicerade byggen som för det mesta görs i kolfiber. De brukar väga drygt 30 kilo.

Varför velomobil?

Man sitter bekvämt skyddad från vind och regn. Den kan ersätta bilen vid arbetspendling. Jämfört med vanlig cykling utsätts kroppen för mindre belastningar. Man kan cykla två till tre gånger längre. Det finns utrymmen för last. De är roligare att köra.

Var får man köra med velomobil?

Där man får cykla. Velonauter vill precis som bilister ha möjlighet att köra fort. Därför väljer man ofta de större vägarna. Ett problem uppstår på 2+1-vägar. Där finns inte lämpliga filer för fordon som körs i en hastighet mellan 25 och 70 km/h. Cykel- och gångvägar med barnvagnar och hundar som rastas samt cykelvägar byggda för söndagsflanörer är mindre lämpliga för velomobiler i höga farter. Men det är tillåtet för velomobiler att köra där.

Är det farligt att köra velomobil?

I en velomobil sitter man mer skyddad än på en vanlig cykel, moped eller motorcykel. Velomobiler har bra bromsar, signalhorn, backspeglar, blinkers, bromsljus och hel- och halvljus.

Men ni syns ju inte!

Storleksförhållandet bil-velomobil liknar förhållandet lastbil-bil och det är få lastbilschaufförer som klagar på att bilar är för små. En velomobil syns lika bra som motorcyklar och mopeder och har för det mesta mycket bättre belysning än vanliga cyklar. Velonauter är dock extra försiktiga i parkeringsområden där bilar kan skymma velomobiler. Flaggor eller vimplar förknippas med långsamma barncyklar och lämpar sig inte så bra för velomobiler som kör fort. Därför brukar vi inte använda det.

 

Några av mina långresor med velomobil 2018

Tur och retur Stenungsund – Borgholm
Cirka 1000 km


Sommartid går det färja mellan Kalmar på fastlandet och Färjestaden på Öland.


Vintertid finns inga färjor eller andra transporter för velomobiler över Kalmarsund. Jag har därför börjat använda Ölandsbron där mopedtrafik är tillåten. Velomobiler och mopeder kör nästan i samma fart och är utrustade med likvärdig belysning. Jag har inget annat val och väljer att köra över bron när det är så lite trafik som möjligt.

Hittills har det alltid funnits plats för velomobilen ombord på färjan.


Gamla Borgholms slottsruin.


Den trevliga personalen i Kaffetorpet poserar tillsammans med min Quattrovelo.


Kul när media publicerar positiva nyheter.

Rapsfält längs med vägen i Småland på återresan mot Stenungsund.

I Sverige har vi matställen som serverar dagens rätt eller buffé till lunch. Detta är något jag saknar när jag reser i andra europeiska länder. Att få ett rejält mål mat mitt på dagen är för mig en vana som jag förknippar med svenskhet. Här ett litet hotell och lunchrestaurang i Orrefors.

Men det finns andra svenskheter som fortfarande lever kvar parallellt med pizzerior och lunchmatsalar.

Göteborg – Stockholm
Cirka 560 km

Jättekul tycker både vuxna och barn. Flertalet vet inte vad de ska tro.

Ett hus utan velomobil känns tomt, eller?

Norra Danmark ett par tillfällen


Skagens hamn där en person frågade om jag kommit över havet med velomobilen. Inte en allt för ovanlig fråga på vattennära platser.

Nordic Velomobile Tour 2018
Cirka 1300 km

Vi var från och till cirka 15 deltagare under turen runt Skagerrak och Kattegatt.

Vi var 13 stycken som startade i närheten av Fredrikshamn i Danmark.

Här ställer vi upp velomobilerna för att fotografera oss framför Oslo rådhus.

Jag blev tvungen att köra två dagars etapper på en dag för att hinna före gruppen till Velomobilcenter i Danmark där jag skulle serva Quattrovelon. Under natten sov jag ett par timmar på ett rastställe bredvid vägen i Snapparp. Velon fick sitt överdrag medan jag nöjde mig med bara liggunderlag och sovsäck.


Utöver de stora färjorna mellan Danmark, Norge och Sverige utnyttjade vi några mindre färjor i Danmark.

Under samtliga övernattningar tältade vi med undantag för sista natten när det ösregnade. Här är vi i närheten av Århus.

Stenungsund – Oxelösund – Borgholm – Stenungsund
Cirka 1450 km


Under den här resan blev det inte många bilder tagna. I stället filmade jag resan. Men att redigera film tar tid och den är ännu inte klar.

Kiel – London tur och retur
Cirka 1500 km


Den här resan gjorde jag tillsammans med Mattias Sjösvärd från Kungälv. Han var den första velonauten som lånade ut sin velomobil så att jag kunde testa.


Holland, velomobilernas förlovade land.


Förr höll jag på en hel del med båtar som många av er vet, men jag har förseglat mig.


I väntan på färjan vid floden Weser.


I väntan på färjan till England i Hoek van Holland, Nederländerna.

Min QV#5 mötte QV#9 framför Buckingham Palace.
Quattrovelo nummer 9 tillhör Denis Bodennec som cyklade till London från Bretagne i Frankrike för att träffa oss.


I London blev vi guidade runt staden av de lokala velonauterna.


Det visade sig att vårt välkomnande resulterade i den största velomobil-träffen som någonsin ägt rum i London. John Williams som vloggar på YouTube skriver följande om vårt möte: Alve and Mattias had an epic ride from Sweden to London in a Quattrovelo and a Waw. So i organised a big welcome for them. Quite a few Velonaughts turned up and a couple of upright cyclist also came along for the ride. So here is a recap of the two days .


På vägen hem passerar vi åter igen den långa kusten vid Vadehavet i Holland. Mattias velomobil modell Waw syns i backspegeln.

Stenungsund – Danmark – Borgholm – Stenungsund
Cirka 1200 km


Nu blev det vinter. Den här resan gjorde jag i december.


Hos mina föräldrar i Borgholm fick jag parkera velomobilen i deras vardagsrum. Tack far och mor!

När jag passerade den här gamla macken i Berg nära Lammhult, fick jag en känsla av förhoppning om att alla mackar som säljer fossila bränslen kommer att slå igen och ersättas med något fräschare. Men det kanske bara förblir en dröm.


I Store Mosse nationalpark var jag den enda besökaren den här dagen. Jag kunde därför lyxa till det och dra elkabel in i tältet för att ladda batterier.


Att starta en kall morgon fungerar ungefär som när man börjar dagsvandra vintertid i fjällen. Det vill till att ha lite kläder på sig för att inte svettas när man trampar och pulsen stiger.

Rundturer vid västkusten
Det är här jag bor och kör mina nöjesrundor


Tjörnbron.


Färja mellan Lysekil och Fiskebäckskil.


Kyrkesund, Tjörn.


Marstrand.


Klädesholmen.


Färjan mellan Svanesund och Kolhättan. Lillgrabben blev överlycklig när han fick använda velomobilens signalhorn.


Ön Tjörn.


Kareby nära Kungälv.


Mot nya mål. Planen är att cykla till Bretagne i Frankrike i slutet av januari och till Spanien i slutet av februari. Vi får se vad framtiden säger om det.

Jag har laddat upp några amatörfilmer om min velomobil på Youtube. Detta är ett exempel.

 

Har ni frågor om velomobiler?

Skriv då en kommentar eller gå med i Facebookgruppen Velomobiler i Norden:
https://www.facebook.com/groups/161690400621995/

 


Sist vill jag önska er alla
ETT GÅTT NYTT ÅR!

 

12 reaktioner till “Velomobil”

 1. Tråkigt med artrosen, Alve. Det var verkligen inget som märktes i Chile 2014. Mitt vänsterknä är paj sedan 1999 och cyklingen har verkligen förbättrat mitt liv. Du ska veta att en velomobil lockar som fasen och dina berättelser frestar verkligen.

  Gott nytt år!!!

  1. Tack Arne!
   Inte visste jag att du också har problem med knäna.
   I mitt fall mår knäna bättre av att cykla. Det är som om knäna smörjs ju mer jag cyklar. Men när jag går långt är det värktabletter som gäller, två Alvedon och en Ipren var fjärde timme. Men inga långa vandringar längre, tyvärr.
   Om du vill veta mer om velomobiler och kanske få rekommendationer om vilka modeller som kan passa dig får du höra av dig. Vore jättekul att kunna köra tillsammans någon gång.
   Mina bästa hälsningar!

 2. Excellent blog Alve- and most importantly, it translates very well into English using Google Translate!
  What route do you plan using to get to Brittany? If you are crossing the UK en-route you are most welcome to stay at my place. I’ve ridden from here to DB’s place three times now- getting the ferry onwards from either Portsmouth or Plymouth. Andrew Allan lives about 20 km west of here and central London is about 30 km due south.

  1. Thanks John!
   My plan is to ride from the ferry in Kiel in a relatively straight line to Bretagne but following the coast to avoid ice roads. After that I’m not sure what happens. May be Spain while I am more than half way to there. I had to stop my walk to Santiago de Compostela in Burgos when I realized I had arthritis for some years ago. Now I would like to continue the Camino with velomobile. We’ll see.
   Cheers!

 3. Tack Alve för en väldigt fin återblick från ditt första(?) år med ideligen trampande. Över 1500 mil första året är ju inte klokt egentligen. Jag kommer i snitt upp i ca 600 mil, men av det är det många mil på mountainbike i terräng och fatbike på snö. Det ger inte så många mil.
  Jag håller med Arne Bivrin om att cyklingen håller knäna igång. Mina båda knän är totalt utslitna av artros och nästa stadium är proteser. Jag går helst inte i någon som helst terräng, för det gör alldeles för ont. Men, så länge som jag kan hålla på med mitt cyklande som jag gör idag, vägrar jag att sätta in proteser. Man vet aldrig hur det lyckas för om man har otur kan det bli ännu värre. Jag kan inte springa ens ett par steg, men cykla 30 mil på Vätternrundan är inga problem.
  Jag är förstås väldigt sugen att testa och provköra en velomobil. Vi får väl se hur intresset utvecklar sig framöver.

  1. Jättetrevligt att du gillar och kommenterar. Faktum är att du är en stor inspirationskälla vad gäller cykling. Jag har ju vetat vilka problem du haft med knäna samtidigt som du imponerande nog cyklar Vätternrundan. När du och jag umgåtts tidigare har jag kanske inte berättat hur det varit för mig. Samtidigt har jag sneglat på hur du tagit hand om dig. Tack och hälsningar!

 4. Happy New Year Alve ,

  Just thought i‘d drop a short line to say that you’re blog is Fantastic, you are obviously enthusiastic about your Velomobile . It is Stunning, even at night!. I’ll continue to track your path .Who knows maybe our’s may cross. All the best for 2019 and thanks for the great pictures and a very cleaverly done , 360’o video.

  All the best Tom

  From Frankfurt am Main

  1. Thank you very much Tom. It means very much to know that my images are appreciated. It inspires me to keep on blogging. I haven’t been very active lately but will try to do better. But please do not get disappointed if next post isn’t about velomobiles.

 5. Tack Alve för alla dina fina bilder och upplevelser!
  Bra att cykla för artrosen i knäna, jag har själv artros i en ljumske och blivit rekommenderad att cykla, bättre än promenad!
  Ser fram emot 2019, Gott Nytt!
  Kram

 6. Hei Alve

  Takk for dette flotte inslaget med fantastiske bilder . som jeg leser hver fredag nå på http://www.Ligfiets.net en website fra Nederland. Det meste kan av språk kan oversettes her . Din velomobil kommer også derfra i Dronten NL. men carrosseriet er laget i Romania tror jeg ? Har liggesyklet siden 1991 på forskjellige to hjuls liggesykler. Har i dette året 2019 tenkt å syklet i begynnelsen april fra Hov som ligger ca. 120 nord fra Oslo ved Randsfjorden til Schevningen i Nederland ca 1700 km. Tenker å sykle den kjente EURO CYCLE ROUTE nummer 12 som går etter hele Nordkysten Norge, Danmark, Tyskland og Nederland.
  Når jeg kommer i Nederland håper jeg å besøke 2019 SPEZI i Germensheim i Tyskland. Der håper jeg å møte Daniel Fenn en velomobil designer som står bak DF velomobilen som blir solgt i Nederland hos Intercity bikes. Daniel Fenn har nå designet en ny carbon modell som kalles DF Alpha Seven , en velomobil som veier ca, 15 kg . Jeg håper å kunne bestiller en da , vi får se ?

  Jeg har lest at en ny Nordric velomobil tur arrangeres i 2019 , det kan blir fint.

  Jeg ønsker deg alt bra , hilsen Martinius Berg

  1. Trevligt att läsa dina planer. Jag hoppas du får en fantastisk resa till SPEZI! Och jättekul att få veta mer om Alpha 7 när den blir klar.
   Nordic Velomobile Tour kan jag rekommendera.
   Hälsningar!

Kommentarer är stängda.