Corso i Libertador General San Martín

Corso = karnevalparad

För en vecka sedan reste jag från högplatån i norra Argentina och det torra området Puna i Anderna till det fuktiga området Yungas på bergsmassivets östliga sluttningar. På vägen stannade jag i sockerrörstaden Libertador General San Martín. I övriga landet hade karnevalfirandet ”El Carnaval” avslutats en vecka tidigare, men här passade man på att fira ytterligare en helg. Jag välkomnades av karnevalens jurymedlemmar som bjöd mig att fotografera händelsen.

Under resan hade båda mina kameror gått sönder. Den ena hade tappat spegeln och var bara skrot. Den andra hade blivit utsatt för fukt under en storm i Eldslandet när det regnade horisontellt. Kameran torkade men blev aldrig sig lik igen. För det mesta fick jag fotografera utan att veta hur resultat blev när monitorn vägrade fungerade och avtryckaren reagerade bara när den själv hade lust. Jag blev därför glad att få några bilder över huvud taget den här natten.

La quena

Paraden ”El Corso” började mitt på natten och fortsatte fram till tre på morgonen. Det var fullt ös i staden och både barn och gamla samlades längs med huvudgatan. I högtalarna kunde man höra att en svensk fotograf fanns på plats för att göra reklam för turismen. Plötsligt kom en kille fram till mig och gav mig en av sina handgjorda quena-flöjter. Han ville jag skulle ha med ett minne från området. Jag har sällan upplevt ett ärligare och originellare karnevalfirande. Detta var äkta.

Lejonet och tjuren

En viktig del av karnavalen är striden mellan tjuren och lejonet (puman).

Spanjorerna introducerade tjurarna till Sydamerika. Därför får tjuren symbolisera spanjorernas erövringar och kolonisering. Lejonet (puman) är ett ursprungligt djur i Sydamerika. Därför används det för att visa ursprungsbefolkningens kämparglöd och styrka. Som sig bör är det alltid puman som vinner över tjuren i karnevalens strider.

 

En kommentar till “Corso i Libertador General San Martín”

  1. Awesome pictures! You captured their expressions beautifully!
    Brought back memories of Trinidad Tobago… but this one, as you wrote, was more authentic!
    Congratulations!

Kommentarer är stängda.