Albatrosspengar går till katt

Den andinska katten. ©Alianza Gato Andino.

Gato Andino, Andean cat eller andinsk katt

Ett av de djur som är svårast att få syn på och det mest utrotningshotade kattdjuret i Amerika, den andinska katten, behöver vår hjälp.

Vi har tidigare samlat in pengar till fällor för att fånga predatorer som hotar en koloni av svartbrynade albatrosser på en ö i Eldslandet, södra Chile. Se inläggen Insamling för albatrosser och Första minkfällorna framme i Chile. Arbetet med dessa fällor har pågått ett tag utan att visa önskat resultat. Minkarna som introducerades av människor till södra Chile fångades inte i fällorna så som det var tänkt.

Tillsammans med forskningsgruppen som arbetar med albatrosserna har vi kommit fram till att det i nuläget inte lönar sig att köpa fler fällor för de insamlade pengarna. Istället har jag undersökt möjligheten att stötta andra viktiga projekt, och det som utmärker sig mest är arbetet med den andinska katten.

Alianza Gato Andino

Jag har kontaktat Alianza Gato Andino (The Andean Cat Alliance eller AGA), en organisation där representanter för Argentina, Bolivia, Chile och Peru samarbetar för att skaffa information, informera om, och göra vad de kan för att rädda denna utrotningshotade art.

Här en kort introduktionsfilm som berättar lite om Alianza Gato Andino:

Efter brevväxling med AGA har jag fått veta att det som mest behövs i nuläget är åtelkameror för att studera kattens beteenden och utbredning. Denna kunskap är viktig i samband med framtagandet av fredade zoner för att möjliggöra bevarandet av arten.

Med åtelkameror studerar man andinska kattens beteenden och utbredning. ©Nicolás Lagos.

Jag har därför bestämt att de pengar vi fått över från insamlingen för albatrossers bevarande istället ska gå till att köpa åtelkameror för studier av den andinska katten. När inköpen av kamerorna är gjorda kommer jag att redovisa överföringen av pengar här i detta blogginlägg genom en uppdatering längst ner på sidan.

Här en längre presentation av AGA inspelad på Wildlife Conservation Network Expo i Mission Bay Conference Center, San Francisco, CA den 8 oktober 2016.

Länkar till AGA

Alianza Gato Andino
Alianza Gato Andino på Facebook
Alianza Gato Andino på Instagram
Alianza Gato Andino på Wikipedia
Alianza Gato Andino bildsök

Ytterligare organisation

Seeking the Andean Cat är en organisation som drar sitt strå till stacken i sökandet efter information om den andinska katten. De finns på Facebook och de har publicerat flera filmer av vilka jag här bäddar in två stycken.

Har du åtelkamera du inte använder?

Skicka mig då ett e-postmeddelande så vidaresänder jag en adress i Sydamerika dit du kan posta åtelkameran så att den kommer till användning.

Har jag gjort rätt val?

Eftersom jag inte kunnat kontakta alla som bidragit med pengar, vore jag tacksam om ni i kommentarerna berättar vad ni tycket om valet av bevarandeprojekt.

Hälsningar!

2 reaktioner till “Albatrosspengar går till katt”

  1. Helt rätt Alve! Hoppas det ordnar sig på annat sätt för albatrosserna. Nu går vi för den andinska katten!

Kommentarer är stängda.