Bornholm 2022

Triken AZUB Ti-FLY 20 vid södra Bornholms kust, Danmark.

Ett litet cykelparadis

Lastcykeln PONY4 i Rønne, Bornholm, Danmark.

Nu när jag flyttat till södra Sverige, har jag bara några mils cykling till färjorna som går till Polen och Tyskland, men också till den danska ön Bornholm. För två dagar sedan var det dags att, för första gången pröva katamaranen med vilken man kommer till Bornholm på mindre än två timmar. Min sambo och jag hade bokat ett rum i den södra delen av ön för att därifrån göra cykelutflykter och chilla. Jag är positivt överraskad över de fina cykelvägarna på ön. Besöket gav mersmak och jag ser fram mot att återbesöka Bornholm flera gånger i framtiden.

Dessa opretentiösa bilder är fotograferade med telefonen och egentligen inte avsedda för ett blogginlägg. Sorry om det blev fler bilder på cyklarna än på ön. Förmodligen beror detta på att vi är mycket nöjda med våra cyklar. 😉

Eftersom vi skulle utomlands monterade jag vimplar på cyklarna. Dessa använder jag sällan eftersom jag istället monterat mycket kraftiga lampor bak som syns tydligt även i starkt solljus.

Kvällen innan avfärd högg det till i ena knät och jag föll som en fura på golvet. Jag kunde nätt och jämnt stödja mig på högra benet men letade fram en käpp som jag spände fast på triken. Märkligt nog går det bra att trampa liggcykel men jag har mycket svårt att gå för tillfället. Vi får se om jag kanske får ett nytt knä snart, det vore inte fel. Men observera att liggcyklar inte bara är till för personer med rörelsehinder, tvärt om, de är bekväma cyklar tillverkade i första han för cyklister som vet hur man bäst njuter av sköna cykelturer i rätt sittställning. 😎

Lastcykeln PONY4 fortsätter att imponera. På det här exemplaret har jag monterat en vattentät aluminiumlåda som också visar sig vara alldeles utmärkt som bord vid korta cyklingspauser. Bananen var jättegod! 😋
Bornholm påminner en hel del om södra Skåne i Sverige där böljande kullar täcks av vete, raps och korn. Tyvärr glömde jag fotografera landskapet, det får bli nästa gång.
Nexø hamn.
Snogebæk hamn.
Snogebæk hamn.
Triken AZUB Ti-FLY 20 vid Broens udde.
PONY4 vid Turistvej.
Jag önskar vi hade fler av dessa skyltar. Här är det tydligt markerat att fordon på mindre väg även ska lämna företräde för cyklister på cykelbana vid huvudväg. Tyvärr ser jag dagligen hur bilar blockerar cykelbanor när de ställer sig vid korsningar i väntan på att bilar (men inte cyklar, vilka de blockerar) ska passera på huvudvägen innan de själva kör ut på den.
Saksebro kvarn.
Det finns gott om asfalterade cykelvägar som går genom grönskande skogar på Bornholm.
I Rønne.
”Mina barn har sagt till mig att jag ska sluta med mitt rökeri” sade kvinnan i dörröppningen.
Rønne småbåtshamn.
Ombord på katamaranen tillhörande Bornholmslinjen.
Hemma på gården väntade vår vildkanin Kajsa otåligt på att få sin portion av rivna morötter.