Indianerna Wichís, Tobas och Kollas

Några av mina turistresor blir EKO

 
Wichí-kvinna framför sitt hem. Hon skalar nötter för att tillverka halsband till turister. Fotograferat av mig 1973.

På 70-talet arbetade jag bland annat som pådrivare av skördearbetare i nordvästra Argentina. Vid ett par tillfällen transporterade jag stora röjningsmaskiner till urskogen och det hände att jag körde några traktorlass med enorma träd till ett sågverk. Vid tjugoårsåldern förstod jag inte bättre. Jag insåg inte då att jag påverkade urbefolkningens möjligheter till överlevnad. Stora delar av deras skogar har skövlats och deras levnadsförhållanden har förändrats drastiskt. Jag vill nu göra en insats för att hjälpa indianerna genom att organisera ekoresor till deras förmån.

 
Jag som grabb på en av mina hästar.

I februari kommer jag att återvända till nordvästra Argentina. Jag ska då utöka mina kontakter med urbefolkningen för att tillsammans med dem organisera turistresor. Några familjer från Kollastammen vid bergen i Salta är intresserade av att ta emot turister i sina hem.

I februari firas carnaval i bergen inte långt från Humahuaca, Salta. Här kan ni se två filmer från händelsen.

Skördearbetarna jag bevakade när jag var grabb var wichí-indianer från låglandet Chaco. Det folkslaget och Tobas är de mest påverkade av skogsskövlingen. De lever i stor fattigdom och har svårt att få ihop pengar till mat. Jag tror att det i nuläget är svårt att bedriva ekoturism bland dem, men jag önskar kunna hjälpa dem framöver.


Köket hemma hos en wichí-familj. Fotat av mig på 70-talet.

Om du är intresserad av att lära känna andra kulturer och kanske göra en insats för urbefolkningen i nordvästra Argentina, skriv då en kommentar och berätta vad du tycker.