Kleptoparasitism

Tjuvnyp

Fregattfåglar utökar sin diet genom att stjäla mat från andra fåglar. Ofta ligger de och lurpassar när till exempel sulor flyger in mot land efter dagens fiske. Fregattfågeln är en skicklig och snabb flygare som attackerar sitt offer blixtsnabbt. Det som händer vid attackerna går så fort att man inte hinner se detaljerna med blotta ögat.

Under nästan en hel månad hade jag möjlighet att studera fregattfåglarnas attacker på ön Henderson i Stilla havet. För att hinna med i de snabba rörelserna använde jag ett zoomobjektiv inställd på kort brännvidd (mest synfält). När fåglarna syntes i kamerans sökare zoomade jag in samtidigt som jag försökte följa rörelserna så gott det gick. Dessa foton är resultatet efter att ha tagit några tusen bilder.


Observera hur fregattfågeln drar sulan i foten.


En sula ger efter och släpper sitt byte, en flygfisk i dubbel bemärkelse.

2 reaktioner till “Kleptoparasitism”

  1. Grymt bra bilder!
    Efter att sittande i en dinge försökt få en bra bild på en rödblå krabba som lever på ständigt översköljda klippor och som är skygg och snabb. Fattar jag hur många bilder du måste tagit för att få de här fågelbilderna. För att inte tala om uthållighet, jag gav upp efter ett hundratal. Resultat: ett halvbra foto

Kommentarer är stängda.