Namibia 2017 och 2018

Vem är jag som fotograf?

Som ni vet har jag arbetat flera år med att organisera, sälja och guida resor specialanpassade för fotografer. Detta har gjort att jag känt en press att producera en viss typ av bilder, framför allt naturbilder. Den senaste tiden har jag börjat rannsaka mig själv och frågar mig ofta, vem är jag som fotograf och vilken typ av bilder vill jag ta? Jag har en aning om vad jag egentligen vill, men det kräver andra förutsättningar än de jag bäddat åt mig hittills. Att finna sig själv som fotograf ger livet en extra krydda. Vissa finner sig själva fort, för mig tar det längre tid.

När jag rest med kunder har deltagarnas bildresultat varit det viktiga. Men jag själv har också hunnit fotografera lite nu och då. Många av bilderna har jag fotograferat i samband med rekognosering inför nya resmål. Här följer några exempel från de senaste resorna till Namibia, kanske de sista resorna dit. Framtiden får visa.

Djuren

En resa till Namibia utan att fotografera lejon finns knappast. Här lämnar en lejonhona vattenhålet när elefanterna närmar sig. Den här svartvita bilden kan ni beställa printad på matt papper i formatet 40 x 115 cm.

Vårtsvin.


Gam.


Pärlhöna.

Jordekorrar.


Den mycket skygga ökenlon.

Zebra som nyper sin rival i örat.


Impala.


Koritrapp, en av världens tyngsta fåglar som kan flyga.

Fläckig hyena.

Jag lovar er, håret reser sig på armarna när en leopard går emot en.

Dick-dik-antilop.

Gepardhona med sina ungar.


Schakal fotograferad på samma ställe som gepardbilden här ovan men året där efter.

När jag lade mig ner på marken blev den här sebramangusten lite nyfiken och kom emot mig.

Sömnig uv.

Plötsligt kon den här oryxen fram bakom sanddynen. Den blev lika förvånad som vi.

Den kom rusande mot mig när jag satt i den lilla hyrbilen. Ingen idé att starta och köra där ifrån, skulle inte hinna. Valde att fortsätta fotografera. Teleobjektivet blev för långt och jag förväntade mig en smäll vilken sekund som helst. Fem meter från bilen tvärstannade den. Jag startade bilen utan några häftiga rörelser och tog mig därifrån så försiktigt som möjligt.

En glimt av resenärernas upplevelser

Från natt till dag i Namib-Naukluft nationalpark

Pelikaner och delfiner i Walvis Bay

Natur, djur, gator, människor eller mitt emellan?

Det är frågan. Ska jag fortsätta ägna mig  åt flera typer av fotografering eller ska jag koncentrera mig på en viss genre? I spansktalande länder säger man ”Quien mucho abarca poco aprieta”, alltså ”Den som mycket omfamnar klämmer mycket lite”.

2 reaktioner till “Namibia 2017 och 2018”

  1. Känn efter i djupet av ditt inre. Vad vill jag? Vad svaret än blir. Gör det. Dina bilder visar att det är och kommer bli magiskt.

Kommentarer är stängda.