Skåneleden med vandringsvagn

Det här blogginlägget är framför allt till för er som vandrar på Skåneleden med vandringsvagn i stället för att bära ryggsäck. Jag tar också upp hinder på leden och önskemål om förbättringar. Mitt första intryck av Skåneleden är att det finns relativt få hinder för vandringsvagnar på den.

Jag kommer att uppdatera inlägget allt eftersom jag samlar mer information om hinder för framkomlighet med vandringsvagn på Skåneleden. Nästan alla bilder är tagna med en halvdålig mobiltelefonkamera.

Vandringsvagn

För att slippa bära tung packning på min rygg när jag vandrar har jag skaffat en vandringsvagn. Dessa vandringsvagnar fungerar utmärkt på plan mark och jämna stigar. De fungerar också ganska bra på lite ojämn mark men kan då upplevas något ryckiga när man drar. Det kan vara svårt att dra vandringsvagnar över extremt ojämn mark och mycket lös sand på stränder. Största hindren är stättor (stegar över stängsel) och smala spångar (plankor som läggs över sumpmark eller vattendrag). Vandringsvagnar gör det möjligt för personer som inte kan bära tungt att komma ut i naturen och uppleva samma frihetskänsla som de som kan bära ryggsäck. Jag vill uppmuntra personer som har avhållit sig från att vandra på grund av fysiska hinder att testa vandringsvagn. En helt ny värld kommer att öppnas för er.

Skåneleden

Som nyinflyttad i Skåne har jag fått upp ögonen för det fantastiska vandringsnätet Skåneleden som är mer än 1600 km långt, består av 7 delleder och 147 etapper. Jag är imponerad över hur Skåneleden fungerar generellt och den allmänna informationen med kartor och beskrivningar på deras site. Skåneleden är väl markerad ute i naturen och det har byggts en hel del strategiskt placerade vindskydd för övernattning. Personligen tycker jag man bör vandra den här typen av leder innan man ger sig ut på höga fjäll av mer utmanande karaktär. Här kan man träna både vandring och praktiskt friluftsliv samtidigt som man upplever fin natur.

Stigen finns under löven och det var på dessa ställen inga problem att ta sig fram med vandringsvagn.

Hinder på vägen

Skåneleden är framför allt framtagen för personer som vandrar med ryggsäck. De som arbetar med Skåneleden har graderat etapperna för att vandrare ska veta hur pass ansträngande de är. Men det finns ingen information om exakt var det finns hinder i vägen för vandrare med vandringsvagnar. För min del spelar det ingen roll om stigarna eller vägarna är branta eller ansträngande rent fysiskt. Det viktiga för mig är att få veta vilka hinder som finns längs med vägen. Dessa hinder kan till exempel vara stättor, smala spångar, sumpmark utan spångar, vadställen, leråkrar, extremt lös sand eller partier med stenblock som gör stigen väldigt ojämn. All annan terräng kan jag gå på med vandringsvagn oavsett om det är brant eller inte, ansträngande eller lätt vandring.

Svårighetsgradering på Skåneleden

Låt dig inte luras av svårighetsgraderingar publicerade på Skåneledens site. Skåneledens etapper har en gradering även om hindren råkar vara på en mycket kort delsträcka inom etapperna. Dessa hinder kan man ofta undvika genom att välja alternativa vägar. På merparten av Skåneleden går det mycket bra att ta sig fram med vandringsvagn.

Skåneledens etapper är graderade enligt följande:
Grön/Mycket lätt: Jämn terräng med fast underlag, hela etappen är framkomlig med rullstol.
Blå/Lätt: Varierande terräng, mer än 50 % av etappen går på asfalt- eller grusväg.
Röd/Medel: Varierande terräng, mer än 50 % av etappen går på naturstig.
Svart/Utmanande: Kuperad terräng, branta partier på naturstig förekommer.

I takt med att kartorna förnyas kommer hela Skåneleden få ny gradering enligt följande:
Utmanande vandring: Varierat underlag, tydlig höjdskillnad kan förekomma.
Delvis utmanande vandring: Varierat underlag, viss höjdskillnad kan förekomma.
Lätt vandring: Jämnt underlag, marginell höjdskillnad kan förekomma.

Inga av dessa graderingar ger någon information om hinder på vägen. Det finns blåmarkerade ”lätta” etapper i vilka det förekommer hinder så som stättor och smala spångar. Jag är intresserad av att få information om var på Skåneleden det finns hinder för vandringsvagnar. Ni som vandrar får gärna maila upplysningar till mig.

Stättor

På flera ställen längs med Skåneleden har man bytt ut stättor mot självstängande grindar. Vissa av dessa grindar har kompletterats med färist vilket också fungerar helt okej för vandringsvagnar. Min förhoppning är att man byter ut alla stättor mot grindar eller liknande som underlättar passage med vandringsvagn. Man kan givetvis behålla stättorna på de ställen där terrängen är mycket svårframkomlig, men då ska detaljerad information om detta framgå i beskrivningar och kartor.

Spångar

För det mesta krävs inte mer material för att bygga spångar så att de även passar vandringsvagnar. Det hade på flera ställen räckt om man särat lite på plankorna och gjort passagerna en aning bredare. 55 centimeter är den minsta bredden som behövs för standardstorleken av vandringsvagnar. Byggs spångar med en bredd av 60 centimeter, då blir de riktiga lyxspångar.

I det här exemplet hade det varit möjligt att skilja något på plankorna för att få en fullgod bredd på spången.

Mina loggade hinder på Skåneleden

Observera att detta inte är en logg av de sträckor jag vandrat på Skåneleden, jag tar här bara upp de ställen där jag upptäckt hinder. Jag vill dela med mig för att ni med vandringsvagn ska slippa råka ut för samma hinder som jag råkat ut för. Jag kommer att uppdatera det här inlägget allt eftersom jag vandrar vidare på Skåneleden. Jag tar också tacksamt emot information om var på Skåneleden det finns stättor och andra hinder för vandringsvagnar.

Sandstränder

Jag publicerar inte kartor där Skåneleden går på sandstränder. På dessa ställen rekommenderar jag er att ni själva kollar upp bästa alternativ för att slippa gå på mycket lös sand. Vad jag däremot rekommenderar är att ni nu och då tar er ner till stränderna för att inte missa den fina naturupplevelsen där. Tyvärr kan det bli en hel del asfaltvägar som man får stå ut med för att slippa lös sand med vandringsvagn.

SL2 / Etapp 19 Dörröd – Blentarp och Etapp 15A Sturup – Dörröd

På den här kartan ser man hur liten del av den här rutten som innehåller hinder för vandringsvagnar. Det finns inga hinder på hela den svartmarkerade rutten. De hinder som finns syns i den infällda kartan som också visas här nedanför i större format.

Nummer 1 med röd markering på den här kartan: Innehåller stättor, smala spångar, lerig sumpmark. Undvik den här sträckan om du går med vandringsvagn.
Nummer 2 med grön markering på den här kartan: Alternativ väg för att gå med vandringsvagn. Går du den här vägen missar du möjligheten till att beställa lunch i golfklubbens restaurang.
Nummer 3 med gul markering på den här kartan: Okej sträcka men ansträngande. Innehåller smala spångar och sumpmark. Undvik sträckan om du inte känner dig mycket stark.
Orangemarkerade stigar är delar av Skåneleden.

Observera att jag inte testat etappen SL2 / 14 Väderkullen – Häckeberga, sträckan norr om siffran 3 på den här kartan. Enligt Skåneleden lär det vara en etapp med många hinder, men tyvärr sägs inte var hindren finns.

Länkar

Skåneleden:
https://www.skaneleden.se/

Vandringsvagnen som jag använder. Observera att jag byggt om den här vandringsvagnen för att passa mig. Bland annat har jag bytt ut de hårda däcken och lagt till mer utrymme för packning:
https://www.radicaldesign.com/walking-trailers/wheelie-walking-trailers

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *